zo
22
DEC
2024
.....
vr
20
DEC
2024
za
21
DEC
2024
Kerstconcert Davidsfonds
Sint-Niklaaskerk, Westkapelle
Kerstconcert
Heilig Hart Kerk, Knokke
Kerstconcert
Belfort, Sluis
Van "Duinenzonen" tot "Zeegalm" Hoe het allemaal begon
Vanaf 1895 ging de fanfare "De Duinenzonen" op stap in het Knokse.
In die dagen had trouwens elke politieke partij haar eigen muziekvereniging. Zo ontstonden in Knokke de liberale "De Duinenzonen", het katholieke "Sint Cecilia", een kleiner socialistisch korps en een groep opgericht door Dhr Bossuyt, "De Knapen van de Oosthoek". De verkiezingen en daarmee samenhangende strubbelingen werden gegarandeerd muzikaal omringd.
Na de verkiezingen van 1946 staken de beheerders van die vier vooroorlogse muziekmaatschappijen de koppen bijeen en besliste men om deze 4 muziekgroepen tot 1 te versmelten.
Aanleiding voor deze fusies was de politieke overwinningen van de "Groep Gemeentebelangen" onder leiding van Léon Lippens. Hij werd in januari 1947 de nieuwe burgemeester. Léon Lippens wilde verzoening onder de korpsen en er zou één enkel gemeentelijk muziekkorps financieel gesteund worden.
Zo werd uiteindelijke op 21 maart 1947, onder hoede van het gemeentebestuur, een gloednieuw "stedelijke" harmonie gesticht en de boreling kreeg de naam: De Zeegalm.
Jozef Rombout werd als eerste voorzitter aangesteld en zou dit blijven tot aan zijn plotse dood in oktober 1961. De eerste ondervoorzitters waren Roger Gobert en Jules Rotsaert. Alexander Absil van de gemeentesecretarie werd de eerste secretaris. De schatbewaarder was André Desmidt. Andrien Plasschaert werd unaniem als dirigent voorgesteld. In de Raad van Beheerders zaten verder nog 4 leden van het college: Burgemeester Léon Lippens, Schepenen John Verhulst, Eugène Mattelaer en stadssecrtaris Jan Claeys.
De eerste uitstap op 1 juni 1947 betrof de inhuldiging van Burgemeester Léon Lippens. Aan de tribune werd, na de serenade van het korps, door Graaf Maurice Lippens (Minister van Staat - Ere-Gouverneur van Belgisch Congo - stichter samen met Raymond Lippens van Compagnie Het Zoute), de eerste vlag die door hem werd geschonken, overhandigd aan de dirigent Plasschaert en voorzitter Jozef Rombout.
In oktober 1961 werd Walter Vanhoutte de tweede voorzitter. Onder zijn bezielende leiding werd in 1965 het majorettenpeloton samengesteld. Zijn echtgenote Irène Mengé, mevrouw Emiel Van de Gehuchte en later mevrouw Cathérine Robinson werden de motors van deze majoretten. Omwille van financiële redenen werd de samenwerking met majoretten in 1984 stopgezet.
In 1971 werd Eugène Mattelaer de derde voorzitter tot 1979. Pastoor Masureel van de Heilig Hart Kerk werd proost en ook de mecenas die jaarlijks op het patroonsfeest van Sint Cecilia een instrument cadeau gaf.
Ter gelegenheid van het zilveren jubileum werd op het Sint Ceciliafeest in november 1972 een tweede vlag geschonken door Gravin Maurice Lipens. De vlag werd overhandigd tijdens een plechtige receptie op het stadhuis aan Burgemeester Eugène Mattelaer en de nog steeds in functie zijnde dirigent Adrien Plasschaert, in tegenwoordigheid van de ereburgemeester Graag Léon Lippens.
Sinds de komst van Tony Venneman en voorzitter Adolf Dumont in 1985 is er een samenwerking op touw gezet met het muziekgezelschap Apollo uit Sluis. Hij was toen immers de dirigent van beide korpsen. De repetities gebeuren op vandaag nog steeds afwisselend in Knokke en in Sluis.
De derde en huidige vlag werd op 9 november 1998 geschonken door Graaf Leopold Lippens, Burgemeester van Knokke sinds 1989, naar aanleiding van het Gouden Jubileum van de ondertussen Koninklijke Harmonie De Zeegalm. De vlag werd overhandigd aan voorzitter Roger Vervaet en dirigent Hans Vermeersch.
Deze vlag werd vervaardigd in de ateliers van Firma Waelkens te Oostrozebeke naar het ontwerp van onze muzikant - bastuba-speler Luc Van Rillaer (spelend sinds 1964). Centraal in de vlag bevindt zich het oude schild van Knokke met zijn 3 zilveren schelpen (voorstellend Knokke - Albertstrand - Het Zoute) op een bloedrode broederband, die als een dak de bloeiende groene distel beschermd. Dit hart van Knokke, badend in een goudgeel veld midden in de ons omringende groene tuin aan de Noordzee, wordt op zijn beurt omstrengeld met eenzelfde gloed van liefte en trouw waarin de Koninklijke Harmonie van Knokke-Heist is ingegrift. Bovenaan staan links en rechts het stichtingsjaar 1947 en het jubileumjaar 1997 en onderaan prijken onze emblemen de harp en de solsleutel.
Sinds 2005 heeft onze dirigent Hans Vermeersch een strijkersensemble toegevoegd aan ons orkest. Vanaf nu zijn we een symfonisch orkest en noemen we onszelf ook wel eens Harsymf.